5 начина да намалите пластмасата в банята си

28 септември 2021
5 начина да намалите пластмасата в банята си

Пластмасата е навсякъде около нас – в нея са опаковани храните и напитките ни, козметиката ни, пратките и общо взето огромна част от покупките ни. Сигурно няма човек на планетата, който да не знае, че пластмасовият отпадък нанася огромни вреди в глобален мащаб и ако бихте искали да намалите своя отпадък – тази статия е за вас.

 

Защо да намалим пластмасовия отпадък? Причината, поради която толкова обичаме да използваме пластмаса е и причината, поради която тя създава проблеми след изхвърлянето ѝ – издръжливостта ѝ! Дали ще са найлонови торбички, които биват изядени по погрешка от костенурките в океана, бъркайки ги с медузи, или микроскопичните пластмасови частици от козметични продукти, замърсяващи водоизточниците ни – океаните ни са замърсени с пластмаса и ефектът върху цялата околна среда, включително и върху нас, е повече от сериозен. Пластмасата не е биоразградима – тя е вечна. Но въпреки че не е биоразградима, тя е фоторазградима – UV светлината от слънцето разгражда пластмасата до малки частици, известни като микропластмаса. Тя продължава да се разгражда до все по-малки парченца, но те продължават да си бъдат пластмаса… просто още по-малка и още по-трудна за почистване.

Учените са установили, че повече от 90% от замърсяването с пластмаса в океаните се състои от микропластмаса по-малка от нокът. Фотодеградацията продължава до микроскопично ниво и частиците дори не се виждат с просто око. Това, което се вижда, е гъста токсична утайка там, където би трябвало да има вода. И така, проблемът с пластмасата в океаните се е променила от изхвърлени на самотни брегове боклуци до това да се промени химичният състав на океана като цяло. Микропластмасата действа като гъба. Тя попива всякакви отровни вещества като DDT (вид инсектицид) и PCBs (индустриални продукти). Морските животни не могат да различат храната си от малките пластмасови частици и ги поглъщат, което запълва коремите им, през тях не успява да премине храната и това води до тяхната смърт. Ако пък тези морски животни оцелеят и достигнат до чинията на човека, пластмасата и отровните вещества в нея попадат и в нашите тела. Пластмасата в околната среда бива свързвана с множество здравословни проблеми, като: затлъстяване, твърде ранно съзряване, безплодие и рак. Така че пластмасата не засяга само околната среда, а и нас като част от околната среда! Добрата новина е, че може да направим много по въпроса и то не е никак трудно или скъпо. Пластмасата в банята е може би една от най-лесно заместимите. Съществуват голям брой достъпни продукти, които са изработени от напълно биоразградими материали.

  1. Сапуни

Ще бъда честна с вас – преди години като ученичка аз използвах само душ гелове, изкушена от техните разнообразни аромати и богата пяна. След време обаче осъзнах безмислеността на този продукт – голяма част от съдържанието му е вода, а се ползва под душа! Т.е. купуваме вода, опакована в дебела пластмаса. Минах на сапуни, а след това започнах и да си ги правя. Сапунът е твърд и компактен продукт, който заема значително по-малко място от душ-гела, съдържащ предимно вода. Съответно, опаковката му ще бъде много по-малка, както и въглеродните емисии при транспорта му. Липсата на вода в него обезмисля използването на пластмасова опаковка и може да се използва биоразградима такава или дори може да се закупи без опаковка. Ръчно изработените сапуни на Sasha Naturals, например, са опаковани в биоразградимо фолио или в плат (като за подарък) и са с етикет от рециклирана хартия.

Избирайки качествен натурален сапун, който да не изсушава кожата и който прави богата пяна, вие елиминирате и още един продукт, потенциално опакован в пластмаса. Това е кремът за бръснене, който много от дамите използват. Пяната, която се образува от един добре формулиран ръчно изработен сапун, е напълно достатъчна за едно гладко бръснене.

  1. Твърд шампоан и балсам за коса

Твърдите шампоани за коса са просто шампоани без водата в тях. Те не са сапуни, техният състав и pH са по-подходящи за косъма и скалпа, а обемът им е няколко пъти по-компактен. Отново няма нужда от вода в пластмасова опаковка за под душа, а опциите на пазара стават все повече. Аз все още не съм открила своя любим, тъй като имам много суха и къдрава коса и се надявам да успея да го изобретя сама.

  1. Гъба

Отново ще бъда откровена – обожавам богатата пяна, която се образува при използването на синтетична гъба. Само че тези гъби са неразградими и остават в природата за дъъълго време. При огромното разнообразие от лесно достъпни алтернативи – не си заслужава да замърсяваме околната среда И с това. Ето няколко опции:

  • Гъба луфа – Това е растение с плодове подобни на краставиците. След като се изсуши, то става идеално ексфолиращо средство.
  • Морска гъба – има най-различни текстури и големини и са напълно биоразградими
  • Ръкавица за баня – Има ръкавици от баня от естествени материали, например от растението рамия, една от най-старите култури. Нежно ексфолира и може да се използва с или без сапун. 
  • Торбичка за сапун от различни материали – бамбукрамия, юта – с различно ниво на ексфолиране. Сапунът се слага в торбичката и се използва така директно върху кожата. По този начин сапунът свършва по-бавно, а и могат да се използват и последните люспички от сапуна.
  1. Самобръсначка

Ако ползвате самобръсначка, изберете такава със сменяеми глави или още по-добре – метална и със сменяеми ножчета. Например тази или тази.

  1. Четка за зъби

Около 23 милиарда пластмасови четки за зъби биват изхвърляни в околната среда всяка година! Те не са рециклируеми, а разграждането им отнема стотици години. Добрата новина е, че вече можете да си купите бамбукови четки за зъби на много места – дори и в повечето супермаркети и аптеки. Ето и няколко бонус идеи за еко продукти в банята – бамбукови/хартиени клечки за уши или такива за многократна употреба, менструална чашка или многократни превръзки, многократни тампони за почистване на грим. В заключение Банята без пластмаса е възможна. Просто е, здравословно е и създава по-добро бъдеще за всички нас. А вие ползвате ли някои от тези продукти или подобни във вашата баня?


Каузата
10 март 2024

"Днес някой стои на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво." Уорън Бъфет

прочети още

Те са направени по различен начин и съответно грижата за тях е малко по-различна, отколкото за масовите сапуни от магазина. Ако се отнасяте с тях, както с обикновените сапуни, шансът да се стопят бързо, а с тях – и парите ви, е много голям. Затова съставих този списък със съвети за вас, за да ви улесни.

прочети още

Често ме питате как правя сапуните, защо са по-скъпи от тези в супермаркета, дали са подходящи за измиване коса и други въпроси, на които ще се опитам да отговоря в тази статия.

прочети още
За сапуните
27 май 2020

Сапунът е продукт на реакцията между мастни киселини (зехтин, масло от карите, кокосово масло и др.) и основа (натриева основа – сода каустик). Истински сапун не може да се направи без основа, но, за щастие, нищо от нея не остава в крайния продукт.

прочети още

Както може би знаете, сапуните ми са опаковани в красиви памучни платове. Избрах ги за опаковка, защото са много красиви, но и защото след това могат да ми бъдат върнати и аз да ги използвам повторно за опаковане, а вие да получите отстъпка от следващата си покупка! Това обаче не е лесно изпълнимо за всеки клиент, затова в тази статия съм събрала няколко интересни идеи за какво можете да ги използвате, след като разопаковате сапуна.

прочети още

Може би сте забелязали, че на сапуните ми пише „без палмово масло“. За някои от вас това е причината да изберете точно тези сапуни, но други от вас се чудят защо изобщо го отбелязвам като факт и защо си усложнявам живота като не го използвам. Затова, тази първа статия от блога на Sasha Naturals ще посветя на палмовото масло.

прочети още