6 факта за ръчно изработените сапуни

9 август 2021
6 факта за ръчно изработените сапуни

Често ме питате как правя сапуните, защо са по-скъпи от тези в супермаркета, дали са подходящи за измиване коса и други въпроси, на които ще се опитам да отговоря в тази статия.

1. Всички твърди сапуни се правят със сода каустик.

Сапунът е продукт на реакцията между мазнини и сода каустик (натриева основа). Да, същата сода каустик, с която може би сте отпушвали канали. Но бъдете спокойни – никаква сода каустик не остава в крайния продукт – всичката реагира с мазнините и се образува изцяло ново съединение – сапунът!

За да направят калиева основа за сапун, предците ни са прецеждали дъждовна вода през пепел, събирана от горски пожари. Разбира се, това е било неточна наука и полученият сапун е бил много агресивен към кожата. За щастие, в днешни дни може да се купи пречистена сода каустик и да се претегли с точност, за да се използва точно нужното количество за направата на сапун.  Повечето производители на сапуни използват дори по-малко от нужната сода каустик, за да има малко мазнини в излишък. Така сапунът става неизсушаващ и нежен към кожата.

2. Ръчно изработените сапуни се различават от масовите сапуни от супермаркета

Често хората ми казват, че не обичат или не могат да ползват сапуни, че не им се отразява добре на кожата или дерматолог им е забранил да ползват сапуни заради кожно заболяване. В тези случаи ги насърчавам да пробват ръчно изработен натурален сапун, тъй като той няма нищо общо с комерсиалните сапуни.

Масовите сапуни обикновено съдържат евтини съставки и пенители, а глицеринът е извлечен от тях, за да бъде вложен в други продукти. А глицеринът е основна съставка на ръчно изработените сапуни, която ги прави толкова подхранващи и нежни към кожата. Комерсиалните сапуни често съдържат оцветители, аромати, синтетични детергенти и консерванти, които могат да раздразнят кожата ви. Някои ръчно изработени сапуни също съдържат тези съставки, затова четете етикета внимателно, особено ако имате чувствителна кожа. Моите сапуни са оцветени с билки и естествени материали, а ароматът идва от етерични масла.

3. Ръчно изработените сапуни трябва да зреят след като бъдат направени

След като направя партида сапун, тя остава в калъпите около 24 часа, след което трябва да узрее в продължение на 4-6 седмици преди да бъде използвана. През това време, сапунът се втвърдява и губи влага. Колкото повече време зрее, толкова по-икономичен ще е сапуна за използване. Това означава, че трябва да предвиждам количества за продажба 4-6 седмици предварително, което, за съжаление, не винаги ми се получава и понякога се случва да има изчерпани наличности.

4. Можете да използвате сапуните за каквото пожелаете

Сапуните са подходящи за лице, ръце и тяло, за пране и за миене на съдове дори. Разбира се, създадени са за кожата първоначално. Можете да ги използвате и за коса, ако след това изплаквате с разреден ябълков оцет. Киселинността на сапуна не е подходяща за косата и затова трябва да се възстанови с оцет (който действа и като балсам). И все пак, аз предпочитам да използвам шампоани, специално формулирани за моя тип коса.

5. Използвам само натурални съставки

Содата каустик е единствената синтетична съставка, което всъщност е добре, тъй като всеки сапун е безопасен за използване и с точното количество основа.

Всички масла са студено пресовани, някои от тях – био. Използвам и хранителни продукти – козе мляко, кисело мляко, мед, бира. Също и билки за оцветяване и за полезните им свойства – от тях идват цветовете и затова са бледи, в сравнение с ярките цветове, които се получават с изкуствените оцветители. Ароматите също са сравнително леки и получени само чрез смесване на етерични масла.

Разбира се, синтетичните съставки не са в никакъв случай задължително опасни или вредни за всеки човек, но съм избрала да работя без тях заради очарованието и силата, които носят природните съставки.

6. Сапунът трябва да се отцежда и да се държи на сухо

Глицеринът привлича влагата към себе си и затова ръчно изработеният сапун бързо може да се превърне в каша, ако бъде оставен в локвичка с вода. За да удължите живота му, използвайте поставка с дупки или решетки, за да може да се отцеди и да изсъхне добре между ползванията. Ако не разполагате с такава поставка, можете да откриете такавана сайта - ръчно изработена в България.


Каузата
10 март 2024

"Днес някой стои на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво." Уорън Бъфет

прочети още

Те са направени по различен начин и съответно грижата за тях е малко по-различна, отколкото за масовите сапуни от магазина. Ако се отнасяте с тях, както с обикновените сапуни, шансът да се стопят бързо, а с тях – и парите ви, е много голям. Затова съставих този списък със съвети за вас, за да ви улесни.

прочети още

Пластмасата е навсякъде около нас – в нея са опаковани храните и напитките ни, козметиката ни, пратките и общо взето огромна част от покупките ни. Сигурно няма човек на планетата, който да не знае, че пластмасовият отпадък нанася огромни вреди в глобален мащаб и ако бихте искали да намалите своя отпадък – тази статия е за вас.

прочети още
За сапуните
27 май 2020

Сапунът е продукт на реакцията между мастни киселини (зехтин, масло от карите, кокосово масло и др.) и основа (натриева основа – сода каустик). Истински сапун не може да се направи без основа, но, за щастие, нищо от нея не остава в крайния продукт.

прочети още

Както може би знаете, сапуните ми са опаковани в красиви памучни платове. Избрах ги за опаковка, защото са много красиви, но и защото след това могат да ми бъдат върнати и аз да ги използвам повторно за опаковане, а вие да получите отстъпка от следващата си покупка! Това обаче не е лесно изпълнимо за всеки клиент, затова в тази статия съм събрала няколко интересни идеи за какво можете да ги използвате, след като разопаковате сапуна.

прочети още

Може би сте забелязали, че на сапуните ми пише „без палмово масло“. За някои от вас това е причината да изберете точно тези сапуни, но други от вас се чудят защо изобщо го отбелязвам като факт и защо си усложнявам живота като не го използвам. Затова, тази първа статия от блога на Sasha Naturals ще посветя на палмовото масло.

прочети още