Палмово масло и защо го избягвам

13 ноември 2019
Палмово масло и защо го избягвам

Може би сте забелязали, че на сапуните ми пише „без палмово масло“. За някои от вас това е причината да изберете точно тези сапуни, но други от вас се чудят защо изобщо го отбелязвам като факт и защо си усложнявам живота като не го използвам. Затова, тази първа статия от блога на Sasha Naturals ще посветя на палмовото масло.

Палмовото масло се добива от месестата част на плодовете на маслената палма. Използва се широко в хранителната промишленост и може да бъде открито в почти всяка пакетирана храна – десерти, крекери, хлебни изделия; в кулинарията – за пържене и приготвяне на сладкарски изделия; в много козметични и почистващи продукти, както и за производството на биодизел. Причините, поради които има толкова голямо търсене, са ниската му цена и това, че има толкова всестранни свойства. То може да се преработи така, че да придаде на продуктите, в които се влага, различни температури на топене, консистенции и характеристики. Използва се в голям процент и в направата на сапуни, тъй като им придава твърдост и е на ниска цена.
Милиони тонове палмово масло се добиват годишно, 80% от които идват от Малайзия и Индонезия. И въпреки, че маслената палма расте бързо и дава много плодове, за отглеждането на такова количество палмово масло е нужна много земя. Тази земя се освобождава от непрестанното изсичане на дъждовните екваториални и тропични гори – най-голямата горска система на планетата и най-богатата на живот природна зона, дом на две трети от всички живи организми на Земята. 50% от всички растителни видове растат в тропическите гори, 25% от всички лекарства се извличат от растения, а 70% от растенията, съдържащи съставки полезни при лечението на рак, виреят само в дъждовните гори. А според Световния Фонд за Дивата Природа, дъждовни гори с размерите на 300 футболни игрища биват изравнени със земята всеки час, за да се освободи площ за плантации за палмово масло!

С унищожаването на естествения хабитат на местните видове, много от тях са застрашени от изчезване. Орангутаните, които живеят само в дъждовните гори на Борнео и Суматра в Индонезия, може да изчезнат като вид до десет години, заедно с Азиатските тигри и Азиатските носорози. За съжаление, изсичането вече се разпростира и към Централна и Южна Америка, както и Азия.

Ефектът върху климата след заместването на горите с плантации също не е благоприятен. Дъждовните гори рециклират повече от половината въглероден диоксид произведен от хората, превръщайки го в кислород. Когато бъдат отсечени и изгорени или оставени да изгният, освен че вече няма да ни радват с кислород, техните запаси от въглерод се отделят във въздуха под формата на въглероден диоксид, допринасяйки значително към глобалното затопляне.
През 2003-та година, фермери и преработватели на палмово масло, заедно с търговци и неправителствени организации основават Кръглата Маса за Устойчив Добив на Палмово Масло (RSPO), чиято цел е да се установят международни стандарти за сертифициране на производството и преработката на палмово масло за предотвратяване на унищожаването на дъждовните гори, защита на биоразнообразието и запазване на правата на обществата, които живеят и работят в тези области. Което звучи страхотно, дори може би твърде добре, за да е истина.
Мнозина учени и неправителствени организации твърдят, че палмово масло, добито по устойчив път, не съществува, тъй като изсичането на горите продължава с равни темпове, дори по-високи, при сертифицираните производители. През последните 15 години индонезийски не-сертифицирани по RSPO плантации са изсекли 34% гори от площта си, докато сертифицираните за устойчив добив – цели 38%. Включвайки информацията на етикета на продукта си, че палмовото масло в него е устойчиво, търсенето от потребителите се увеличава и те имат възможност да разширят плантациите си с дори по-висока скорост от останалите. А начините, по които се взимат RSPO сертификати, са често критикувани и определяни като „удобна сделка“ между корпорации, правителство и неправителствени организации.
Разбира се, всяка монета има две страни. Ако палмовото масло бъде напълно забранено, интересът ще се насочи към други масла, за които също ще трябва да бъдат изсичани гори, най-вероятно дори повече. Палмовото масло всъщност има по-висок добив спрямо площта земя, от която имат нужда другите масла. Това започва да звучи като омагьосан кръг, нали? 

Трудно е да се прецени кой е правилният избор – дали устойчиво палмово масло или друг вид масло. Аз избрах да не използвам никакво палмово масло в своите сапуни, тъй като виждам проблемът, който съществува в настоящето. В момента дъждовните гори изчезват с темпове, достатъчно бързи, за да няма и помен от тях до 2050-та година и причината за това несъмнено са плантациите с маслени палми. А сапун без палмово масло си е мисия възможна! Аз използвам какаово масло, масло от ший, зехтин екстра върджин, кокосово масло, рициново масло, пчелен восък и слънчогледово масло.
Какво можем да направим ние като потребители? Палмовото масло се крие навсякъде и то с най-различни имена. Ако решите, че искате да го избягвате, следете за тези наименования в състава на продуктите: хидрогенирана мазнина, палмитат, палмат, натриев лаурил сулфат (в шампоани, може да е и от рициново масло), натриев лаурет сулфат (в шампоани, може да е и от кокосово масло), натриев додецил сулфат, Elaeis Guineensis, глицерил стеарат, стеаринова киселина и много други.
Аз следя новините около индустрията с палмово масло и ако има положителна промяна – ще я споделя с вас. През ноември 2018 се прие значително по-строг стандарт по сертификация и се надявам да има резултати. 


Каузата
10 март 2024

"Днес някой стои на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво." Уорън Бъфет

прочети още

Те са направени по различен начин и съответно грижата за тях е малко по-различна, отколкото за масовите сапуни от магазина. Ако се отнасяте с тях, както с обикновените сапуни, шансът да се стопят бързо, а с тях – и парите ви, е много голям. Затова съставих този списък със съвети за вас, за да ви улесни.

прочети още

Пластмасата е навсякъде около нас – в нея са опаковани храните и напитките ни, козметиката ни, пратките и общо взето огромна част от покупките ни. Сигурно няма човек на планетата, който да не знае, че пластмасовият отпадък нанася огромни вреди в глобален мащаб и ако бихте искали да намалите своя отпадък – тази статия е за вас.

прочети още

Често ме питате как правя сапуните, защо са по-скъпи от тези в супермаркета, дали са подходящи за измиване коса и други въпроси, на които ще се опитам да отговоря в тази статия.

прочети още
За сапуните
27 май 2020

Сапунът е продукт на реакцията между мастни киселини (зехтин, масло от карите, кокосово масло и др.) и основа (натриева основа – сода каустик). Истински сапун не може да се направи без основа, но, за щастие, нищо от нея не остава в крайния продукт.

прочети още

Както може би знаете, сапуните ми са опаковани в красиви памучни платове. Избрах ги за опаковка, защото са много красиви, но и защото след това могат да ми бъдат върнати и аз да ги използвам повторно за опаковане, а вие да получите отстъпка от следващата си покупка! Това обаче не е лесно изпълнимо за всеки клиент, затова в тази статия съм събрала няколко интересни идеи за какво можете да ги използвате, след като разопаковате сапуна.

прочети още