Какво да правим с платовете от сапуните, ако не можем да ги върнем?

25 май 2020
Какво да правим с платовете от сапуните, ако не можем да ги върнем?

Както може би знаете, сапуните ми са опаковани в памучни платове, които са ръчно боядисани с техниката батик (не от мен). Избрах ги за опаковка, защото са много красиви, но и защото след това могат да ми бъдат върнати и аз да ги използвам повторно за опаковане, а вие да получите отстъпка от следващата си покупка! 

 

Това обаче не е лесно изпълнимо за всеки клиент, тъй като все още нямам физически магазин, а базари в момента не се провеждат. Освен това, ако не живеете в София, става още по-трудно. Затова в тази статия съм събрала няколко интересни идеи за какво можете да ги използвате, след като разопаковате сапуна. Ще ви е полезно да имате шевна машина и умение да я ползвате. Платът от големите сапуни е на парчета с приблизителни размери 12/18 см. Подбрала съм проекти, които са с парченца с този или по-малки размери и са сравнително лесни за изпълнение.
 
  1. Калъфче за балсам за устни за ключодържател. Много е сладурско, а и кой не се чуди постоянно къде му е балсамът? Инструкции тук.
  2. Калъф за очила – защо да имате едноцветен калъф като може да имате цветен! Инструкции тук
  3. Папийонка/панделка – направете ексцентрична папийонка за любимия мъж или панделка, която да прикрепите към диадема или фиба. Инструкции тук
  4. Държач за визитни картички или други карти – това ми е едно от любимите, особено ако имате собствени визитки. Инструкции тук.
  5. Облицовка за ключ за осветление – не мога да се сетя за нито една причина защо да не си облицоваме всички ключовете още сега! Инструкции тук.
  6. Държач за кабели или слушалки – избегнете заплитането на кабелите със стил! Инструкции тук.
  7. Кош/чанта „пачуърк“ – тук вече трябва да сте ползвали доста сапунчета, но дори и да не сте, може да ви се намират други парченца плат вкъщи. Може да се получи прекрасен кош, пазарска или плажна чанта! Инструкции тук.
  8. Престилка – домакинската работа също може да се върши със стил и настроение! Тук ще ви трябват около 20-30 парченца, в зависимост от размера им. Инструкции тук.
  9. Калъфче за носни кърпички. Шие се изключително лесно! Инструкции тук.

 

Интернет е пълен с идеи и безплатни ръководства как да се ушият безброй неща, ето още някои идеи:


– Кърпени дънки
– Дрешки за кукла
– Торбичка за бижута
– Несесер
– И още, и още…!


Трябва само да имате желание, както и да вярвате, че преизползването на вещите е важна стъпка към намаляването на глобалния отпадък.

 

Ако някой от вас се престраши да ушие нещо от платовете или пък да ги използва за нещо друго – нека ми прати снимка и ще получи безплатен сапун! Надявам се така да вдъхновим повече хора.  

 

P.S. Надявам се в най-скоро време да мога да ви предложа опция да поръчате сапуна дори и без плат – само в друга изцяло биоразградима еко опаковка. Все още сме на етап тестване, но вярвам, че ще стане.


Каузата
10 март 2024

"Днес някой стои на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво." Уорън Бъфет

прочети още

Те са направени по различен начин и съответно грижата за тях е малко по-различна, отколкото за масовите сапуни от магазина. Ако се отнасяте с тях, както с обикновените сапуни, шансът да се стопят бързо, а с тях – и парите ви, е много голям. Затова съставих този списък със съвети за вас, за да ви улесни.

прочети още

Пластмасата е навсякъде около нас – в нея са опаковани храните и напитките ни, козметиката ни, пратките и общо взето огромна част от покупките ни. Сигурно няма човек на планетата, който да не знае, че пластмасовият отпадък нанася огромни вреди в глобален мащаб и ако бихте искали да намалите своя отпадък – тази статия е за вас.

прочети още

Често ме питате как правя сапуните, защо са по-скъпи от тези в супермаркета, дали са подходящи за измиване коса и други въпроси, на които ще се опитам да отговоря в тази статия.

прочети още
За сапуните
27 май 2020

Сапунът е продукт на реакцията между мастни киселини (зехтин, масло от карите, кокосово масло и др.) и основа (натриева основа – сода каустик). Истински сапун не може да се направи без основа, но, за щастие, нищо от нея не остава в крайния продукт.

прочети още

Може би сте забелязали, че на сапуните ми пише „без палмово масло“. За някои от вас това е причината да изберете точно тези сапуни, но други от вас се чудят защо изобщо го отбелязвам като факт и защо си усложнявам живота като не го използвам. Затова, тази първа статия от блога на Sasha Naturals ще посветя на палмовото масло.

прочети още