За сапуните

27 май 2020
За сапуните
Сапунът е продукт на реакцията между мастни киселини (зехтин, масло от карите, кокосово масло и др.) и основа (натриева основа – сода каустик). Истински сапун не може да се направи без основа, но, за щастие, нищо от нея не остава в крайния продукт. Когато рецептата е изчислена правилно, всичката сода каустик се неутрализира в реакцията на осапунване. Освен това, аз оставям поне 5% свободни мазнини в сапуна, които минимизират изсушаващия ефект.

Глицеринът е страничен продукт от реакцията на осапунване. Той привлича влагата към себе си и кожата ви, което е чудесно за кожата, но е добре сапунът да се държи на сухо място с възможност за оттичане, тъй като може да се стопи по-бързо от обикновено. Използването на гъба за баня също ще увеличи живота на Вашия сапун и ще поддържа богата пяна. 

Една от основните разлики между комерсиалните сапуните и тези ръчна изработка е, че повечето големи компании премахват глицерина от сапуна, за да го използват в други продукти като кремове и лосиони, тъй като той е скъпа съставка. Освен това, обикновено се добавят пенители и други синтетични съставки, които правят сапунът силно почистващ, но и изсушаващ. В действителност, тези добавки никак не са нужни, тъй като сапунът сам по себе си има достатъчно почистваща способност.

Разбира се, не всички сапуни, купени от търговските вериги са толкова изсушаващи. Но тогава се появява друг проблем и той е, че повечето съдържат палмово масло. Известно е, че добивът на палмово масло е свързан с масовото унищожаване на тропическите дъждовни гори, което пък критично застрашава орангутаните от изчезване като вид. Може да се намери и устойчиво палмово масло, но много хора, включително и аз, решават да го избегнат напълно. 

Съставките, които използвам в моите сапуни вместо палмово масло са: зехтин, кокосово масло, масло от карите, слънчогледово масло, кокосово масло, рициново масло и пчелен восък. Те се използват в такова съотношение, че сапунът да е достатъчно твърд, достатъчно почистващ, но също така нежен към кожата и не изсушаващ. Има и много други прекрасни допълнения към основната формула и това са: естествена коприна (див тип, добивът на който не убива копринените буби), етерични масла за аромат, бира и мед за богата пяна, козе мляко и кисело мляко за кремообразна пяна, билкови настойки и извлеци за техните качества и цвят, естествени ексфолианти и сухи цветя за украса. 

В моите сапуни никога няма да намерите някоя от следните съставки: изкуствени аромати и оцветители, сулфати, консерванти и палмово масло. Аз използвам студения метод на производство на сапуни и ги правя в производственото си помещение в София, на малки партиди, за да гарантирам за тяхното качество. Спазват се всички наредби на ЕС за козметичните продукти, както и сапуните притежават сертификат за безопасност, както и сертификат за добри производствени практики. 

Избрах да ги опаковам в плат, за да може сапунът да “диша”, за да избегна трудно разградимите найлонови отпадъци и за да можете да усетите аромата преди да си изберете. Също така, заради красивите цветове, които правят сапуна готов за подарък. Материята е 100% био сертифициран памук. Можете също така да изберете да го използвате повторно за нещо! Вижте идеи тук. А можете и да ми го върнете и ще получите отстъпка от следващата си покупка, а аз ще го използвам повторно!

Сапуните можете да закупите и опаковани в 100% биоразградимо фолио, произведено в България. То може да бъде компостирано или дори хвърлено в общия боклук и ще се разгради напълно.

Всички опаковки и материали, които използвам, са избрани с мисъл за околната среда. Картонените кутии, пликовете, торбичките и визитните картички са изработени от рециклирана хартия или хартия от възобновяеми източници. Уплътнявам пратките с хартия, а пратките залепям с хартиено тиксо, което се рециклира заедно с кашоните. 

Надявам се тази информация да ви помогне да направите информиран избор при покупката на сапун. Моля, свържете се с мен, ако имате още въпроси.


Каузата
10 март 2024

"Днес някой стои на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво." Уорън Бъфет

прочети още

Те са направени по различен начин и съответно грижата за тях е малко по-различна, отколкото за масовите сапуни от магазина. Ако се отнасяте с тях, както с обикновените сапуни, шансът да се стопят бързо, а с тях – и парите ви, е много голям. Затова съставих този списък със съвети за вас, за да ви улесни.

прочети още

Пластмасата е навсякъде около нас – в нея са опаковани храните и напитките ни, козметиката ни, пратките и общо взето огромна част от покупките ни. Сигурно няма човек на планетата, който да не знае, че пластмасовият отпадък нанася огромни вреди в глобален мащаб и ако бихте искали да намалите своя отпадък – тази статия е за вас.

прочети още

Често ме питате как правя сапуните, защо са по-скъпи от тези в супермаркета, дали са подходящи за измиване коса и други въпроси, на които ще се опитам да отговоря в тази статия.

прочети още

Както може би знаете, сапуните ми са опаковани в красиви памучни платове. Избрах ги за опаковка, защото са много красиви, но и защото след това могат да ми бъдат върнати и аз да ги използвам повторно за опаковане, а вие да получите отстъпка от следващата си покупка! Това обаче не е лесно изпълнимо за всеки клиент, затова в тази статия съм събрала няколко интересни идеи за какво можете да ги използвате, след като разопаковате сапуна.

прочети още

Може би сте забелязали, че на сапуните ми пише „без палмово масло“. За някои от вас това е причината да изберете точно тези сапуни, но други от вас се чудят защо изобщо го отбелязвам като факт и защо си усложнявам живота като не го използвам. Затова, тази първа статия от блога на Sasha Naturals ще посветя на палмовото масло.

прочети още